Ida näsplugg
Menu

Swedish Danish English Finnish Norwegian
Cart

Forskningsresultat

iStock 000029782556 SmallBlodtryckssänkande. I en svensk pilotstudie kunde man se en intressant trend till att andningsövningar kan ha en blodtryckssänkande effekt. Högt blodtryck är en av våra vanligaste sjukdomar och bara i Sverige drabbas 1,8 miljoner personer. Stress har en inverkan på blodtrycket och enstaka studier har visat att andningsövningar kan sänka nivåerna av stresshormon i saliven och flera studier har visat att andningsövningar kan sänka blodtrycket. Det görs nu en större studie på 300 personer vid CPF - Centrum för primärvårdsforskning i Malmö, som ska vara klar i mars 2014. I studien ingår IDA näsplugg på begäran från forskningsteamet. Personer i pilotstudien uppgav att det var svårt att koppla av i övningarna när de skulle hålla högerarmen i luften i elva minuter.

Förbättrar korttidsminnet. Andningsövningar genom höger näsborre kan öka antalet siffror, ord eller bokstäver som man kommer ihåg och kan återge vid en uppräkning.
-Thakur, G.S., Kulkarni D.D, Pant G (2011) Immidiate Effect of nostril breathing on memory performance. Indian J Physiol Pharmacol 2011; 55 (1) : 89–93

Balanserar vänster- och höger hjärnhalva. I en studie i Tjeckoslovakien där 18 personer fick andas med höger- respektive vänster näsborre tio minuter i taget ökade balansen mellan höger och vänster hjärnhalva mätbart.
-Kuna, M., Stancak A (1994) EEG changning during forced alternativ nostril breathing. International Journal of Psychophysiology 18 (1994) 75-79

Det finns många andra forskarrön kring effekterna med andning genom olika näsborrar. Bland annat har man kunnat se att det är effektivt på stressrelaterade symtom. De som regelbundet gör andningsövningar menar att deras sinne stärks, de blir mer viljestarka och inte är så snabba att döma andra. Dessutom säger de att deras perception förbättrats och att livskraften förlängts.

Kontakta oss

logo ellen-v2

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil: 070-728 82 82

Betala med:

logo sakra betalningar med paypal se

Ida Näsplugg

Log In or Register