Ida näsplugg
Menu

Swedish Danish English Finnish Norwegian
Cart

Tusenårig andningsteknik

iStock 000005348245 ExtraSmallAndningen upphör aldrig att fascinera. Det är vår tydligaste livsuppehållande aktivitet. Den syresätter kroppen och påverkar en mängd organ. Utan andetaget upphör livet. Andningen tillhör den autonoma delen av nervsystemet där även hjärta och tarmrörelser ingår. Den är helt automatisk men låter sig även styras som när vi håller andan, andas fortare eller långsammare.

Via näsan är andningen kopplad till olika delar av det autonoma nervsystemet. Höger näsborre är kopplad till det sympatiska nervsystemet som reagerar på bland annat stress. Det ökar aktiviteten i kroppen, får puls och blodtryck att stiga och andningen att öka. Medan vänster näsborre är kopplad till det parasympatiska nervsystemet, vårt lugn- och rosystem, som har motsatt effekt. När det aktiveras blir vi lugnare och går in i vila, blodtrycket sjunker och hjärtat slår långsammare.

Medan den västerländska vetenskapen relativt nyligen börjat uppfatta vidden av andningens betydelse är det redan en gammal sanning inom den flertusenåriga yogiska traditionen.

I yogiska tradition pratar man om prana som själva livskraften. Den utgår från energibanor i kroppen, så kallade nadis eller meridianer. Den viktigaste energibanan är Sushumna som löper längs ryggkanalen. På vänster sida löper Ida med den kvinnliga omslutande energin och på höger sida Pingala med den manliga utåtriktade energin.

Inom yogan gör man pranayama, andningsövningar, som bygger på alternerade andning, det vill säga att man andas växelvis med höger och vänster näsborre. Pranayama betyder att förlänga livskraften.

Att andas genom höger näsborre är kopplat till Pingala som stimulerar solenergin vilket ger grundning, koncentration, analys och rationellt tänkande. Du får energi och vitalitet.

Att andas genom vänster näsborre är kopplat till Ida som stimulerar månenergin vilket innebär känslighet och kreativitet. Du blir lugn, avspänd och somnar lättare.

Andning med IDA näsplugg stimulerar Ida och Pingala – eller som man beskriver det medicinskt – det sympatiska och det parasympatiska systemet.

Kontakta oss

logo ellen-v2

E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Mobil: 070-728 82 82

Betala med:

logo sakra betalningar med paypal se

Ida Näsplugg

Log In or Register